8 Ocak 2012 Pazar

Kariyer sitelerinin geleceği



Günümüzde bir çok kariyer sitesi var. Gittikçe de çoğalıyor.

Ancak bu durum Kariyer.net, Yenibiriş, Secretcv bu sitelerin başlıcaları olmasını pek değiştirmiyor.

Bu sitelerin bazı özellikleri:

Kariyer.net ; kullanım kolaylığı ve tüm uzmanlık alanlarında aday bulabildiğin aday veritabanı özellikleriyle rakipleri arasında 1.

Yenibiris.com ; kariyer.net’e göre işveren kullanım ücretlerinin daha uygun olması ve arkasında doğan grubunun bulunması sebebiyle 2.

Secretcv.com ; diğer iki siteye iyi bir alternatif olması ve işveren kullanım ücretleri uygunluğu sebebiyle 3.

Diğerleri ; jobnak, kref.net, monster vs. ( aralarında herhangi bir sıralama yapılmamıştır.)

Çoğu kariyer sitesi, kanun gereğince iş arayanlardan hiçbir ücret alamamanın acısını işverenlerden çıkartması gibi bir durum var Türkiye’de.

Üyelik şartlarının ve ödenecek ücretlerin değişkenlik göstermesine rağmen büyük bir kazanç söz konusu. Bu da işverenler için büyük maliyeti beraberinde getiriyor.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklerden sonra en küçük şirketin bile yıllık maliyetlerini düşünürsek, şirketlerin zorunlu ödemeler dışındaki maliyetlerde kısma yoluna gidecekleri açıkça ortada.

Yakın gelecekte gerçekleşecek bu durum, kariyer sitelerin yerini ücretsiz iş ilanı verme siteleri, çok cüzi miktarlara ilan verilebilecek siteler, daha önceki yazılarımda da bahsettiğim sosyal medya üzerinden işe alım(e-recruitment) ve şirketlerin kendi bünyesinde oluşturdukları kariyer portalları ( Eczacıbaşı Kariyer, Koç Kariyer vb. gibi) alacak gibi bir öngörüde bulunmak zor değil.

1 yorum: