12 Mart 2012 Pazartesi

İşe Alım Uzmanları İçin 9 Öneri





Teslim etmeniz gereken birçok dosya vardı, birçok sorunla karşılaştınız ve çok zor bir gün geçirdiniz. Ve şimdi de pazarlama pozisyonu için başvuru yapan bir adayla mülakat yapmak zorundasınız. Eğer size yardımcı olacak bir insan kaynakları çalışanı yoksa işte başarılı bir mülakat yapabilmek için size birkaç öneri.



Unutmayın ki, adayları işe almayı ne kadar istiyorsanız, onlar da sizinle çalışmayı o kadar istiyorlar. İyi bir etki bırakabilmek için sadece bir saatiniz var, bu yüzden aşağıdaki önerileri takip edin.





1.POZİSYONUN SORUMLULUKLARI İLE İLGİLİ SORULAR HAZIRLAYIN
 İnsan kaynakları yöneticisi olan John Dooney “ Eğer adayın başvurduğu işin tanımını bilmiyorsanız, pozisyonun sorumlulukları hakkında bir liste hazırlayın ve bu listedeki maddelerle bağlantı sorular sorun.” diyor.

2.SOMUT YANITLAR ALABİLECEĞİNİZ SORULAR SORUN
 Dooney, adaya geçmişteki performansı ve davranışları ile ilgili sorular sormanın, gelecekti performansı hakkında çok net ipuçları vereceğini söylüyor.

3.MÜLAKATTAN ÖNCE ADAYIN ÖZGEÇMİŞİNİ İNCELEYİN 
Bu öneri biraz gereksiz gelebilir ancak mülakattan önce özgeçmişi inceleyip sorularınızı hazırlamak, adaya verimli bir mülakat yapma konusunda istekli olduğunuzu gösterir.

4.MÜLAKATIN YAPISINI HAZIRLAYIN 
Firmanın yapısıyla ve çalışanların görevleriyle ilgili kısa bir konuşma yapın. Daha sonra adaya sorularınızı sorun ve ardından onun size soru sormasına imkan tanıyın. İki tarafında soru sorması görüşmeyi dengeler ve iki tarafında odaklanmasını arttırır.

5.GEREKSİZ KONUŞMAYINDooney, mülakatın %30 undan fazla konuşmamanızı öneriyor. Adaya yeteneklerini, başarılarını ve kendini anlatması için zaman tanıyın ancak sormanız gereken her şeyi sorduğunuza ve önemli bir noktayı kaçırmadığınıza dair emin olun.
6.NAZİK OLUN
Adaya su isteyip istemediğini, iş bulmakta zorluk çekip çekmediğini sorun. Firmayı gezdirmeyi ve eğer müsaitlerse çalışanlarla konuşmasını önerin.

7.SİNYALLERE DİKKAT EDİN
 Siz nasıl adayla göz teması kuruyor ve giysilerini inceliyorsanız, o da sizi inceliyordur. Ses tonunuzun uygun olduğundan ve normalde giyindiğiniz gibi giyindiğinizden emin olun. İşin görevlerini ve firmanın hedeflerini açıkça belirtin. Siz departmanınızın ve firmanızın temsilcisisiniz; böyle göründüğünüzden emin olun.

8.KİBAR VE PROFESYONEL OLUN
 Dooney “ Bütün sorularınızı işe alakalı sorun.” diyor. Eğer zamanınızı sohbet ederek harcarsanız, doğru bir karar veremezsiniz çünkü adayın işle ilgili vasıflarını göz ardı etmiş olursunuz.

9.TELEFONLA VEYA MAILLE ADAYA GERİ DÖNÜN
 Adaylara işe alınıp alınmadıklarına dair geri dönüş yapın. Bu işe alım konusunda profesyonel olmanız için önemli bir adımdır.

Kaynak: monster.com.tr 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder