9 Temmuz 2012 Pazartesi

Başarılı Çalışanlar Neden İşi Bırakır?



Her şirketin altın yumurtlayan tavukları vardır ve bunlar genelde işten ayrılmaya en meyilli olan çalışanlardır.

Eğer doğru bir işe alım stratejiniz varsa çok başarılı birkaç çalışanınız olacak demektir.  İşlerinde olağanın üstünde başarıya sahip olan kişiler, yaratıcı, çalışkan, ileri görüşlü, esnek ve hırslı olurlar.


Başarma ihtiyacı


“Hırs” buradaki anahtar kelimedir. Bu yüzden başarılı çalışanlarınızın şirketinizde başarmak istediklerine ulaşabilmeleri için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.
Dictionary.com hırsı şöyle tanımlamaktadır:


“Güç, onur, ün, servet gibi başarılara ulaşmak için duyulan güçlü istek ve buna ulaşmak için gösterilen ciddi çabadır.”
Bu açıklama sunduğunuz işin onlar için en iyisi olduğunu vurgulamanız için harika bir ipucudur.
  • Güç – Bu sorumluluk olarak tercüme edilebilir. Eğer çalışanlarınızın sizin şirketinizde kalmasını istiyorsanız, onlara işlerindeki başarılarını ve ilerlemelerini nasıl değerlendirdiğinizi  açıkça göstermelisiniz. Onlara, şirketinizde yüksek pozisyonlarda çalışanların nasıl yükseldiğine ve işin normal seyrinin dışında ne tür önemli sorumluluklar aldığına dair örnekler gösterin.  
  • Onur ve ün – En başarılı çalışanlarınıza, onlara verdiğiniz normal maaşın üstünde farklı ödüller de sunmalısınız. Hırslı insanların çoğu isimlerinin parıltılı bir şekilde deşifre edilmesinden hoşlanırlar ve diğer insanların (gerek e-mail yoluyla şirket içinde gerekse basın bildirileriyle kariyer dergilerinde belirtilerek) ne kadar başarılı olduklarını bilmesi egolarını okşar.
  • Servet – Bu başarılı çalışanlarınızın tatmin olması için para saçmanız demek değildir. Fakat çalışanlarınız bunu hak etmek için ne yapmaları gerektiğini bilmeliler. Hırslı insanlar çok çalışmaya isteklidirler fakat bunu sadece sonuçta bu çalışmanın getirisi büyükse yaparlar. Sizce bir olimpiyat koşucusu sonunda altın madalya olmadan binlerce saatini antrenman yapmak için harcar mı?
Eğer bu gerekliliklerin hiçbirinim karşılayamıyorsanız, en iyi çalışanlarınızı elden kaçırma riskini göze alıyorsunuz demektir.

Rekabetle başa çıkabilmek


Bütün şirketler en yeteneklilerin peşindedir ve başarılı insanlar sektörde hemen tanınırlar. Çalışanlarınızın tanınması için çeşitli yollar vardır:
  • Özgeçmiş veritabanları – İnsanlar aslında iş aramıyor olsalar da, CV detayları yaptıkları işin türüne göre güncellenmiş şekilde internette bulunur. Birçok şirket nitelikleri aradıkları kriterlerle eşleşen kişiler söz konusu olduğunda otomatik olarak bundan haberdar olurlar ve sizin çalışanlarınızla irtibata geçebilirler.
  • İş bulma kurumları – Yetenekli simsarlar, işi bir özgeçmişe rastladıkları anda, müşterilerini bu kişinin iş pazarında olduğundan haberdar ederler.
  • Beyin avcıları – Bunlar iyi bir komisyon alabilmek içi iş dünyasında sürekli, iş değiştirmeye meyilli kişiler ararlar. Beyin avcıları tarafından keşfedilmek herkes için büyük bir ego patlamasıdır ve bu sadece çalışanların değerini anlayabilecekleri bir deneyimdir.
Çalışanlarınızı ne kadar yüceltir ve şirketinizin en önemli parçası haline getirirseniz, diğer işverenler için o kadar odak noktası haline geleceklerdir.

İş dünyasında ego faktörü

İnsanlar bir işe iyi olduklarını bildikleri zaman gereğinden fazla güvenli davranma ve işlerini, sorumluluklarını, pozisyonlarını ve iş arkadaşlarını garanti olarak görme eğiliminde olurlar.

En iyi çalışanlarınızı yüceltirken, onlara bu noktaya gelmelerinde ne kadar yardımcı olduğunuzu sürekli hatırlatın. Onlardan, diğer çalışanlara onları seviyesine yükselmeleri için yardım etmelerini rica edin ve onlara ilerlemenin en iyi yolunun kişinin itibarını koruması olduğunu gösterin.

Kıskançlık berbat bir şeydir. İyi çalışanlarınız yüceltilmeye başladığı andan sonra, diğer çalışanların buna alınması fazla zaman almayacaktır. Bütün çalışanlarınızın yaptığınız iş için önemli olduklarını hissetmesi çok önemli bir şeydir. En iyi çalışanlarınızı diğerlerinize örnek olarak sunun fakat onları tanrılaştırmayın.

İş gücünüzün büyük bir kısmını yabancılaştırmak isteyeceğiniz son ey olacaktır. En iyi çalışanlarınızın sizi terk etmesinden daha kötü bir şey varsa, o da bütün çalışanlarınızın çekip gitmesidir!

Kaynak: Monster

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder