28 Mayıs 2011 Cumartesi

Özgeçmiş(CV) Hazırlama



Merhaba,

Başlamadan önce ; boş bir kağıt alıp yada boş bir word belgesi açıp tamamı gerçek bilgilere dayanan;  ad soyad- adres-doğum yeri-uyruk bilgilerinizi, iletişim bilgilerinizi, aldığınız eğitimleri, varsa katıldığınız seminer  ve sahip olduğunuz sertifika bilgilerinizi, bildiğiniz dilleri ve kullanabildiğiniz bilgisayar ve paket programlarını, deneyim ve staj bilgilerinizi(ayrıntılı olarak), varsa araştırma yaptığınız-içinde bulunduğunuz projeleri ve de sizin hakkınızda bilgi verebilecek akrabanız olmayan daha önce birlikte çalıştığınız 2 yada 3 kişinin bilgilerini yazın.
Boş kağıda bunları yazmanız sadece özgeçmiş hazırlarken size yardımcı olabilecek bir yoldur.

ÖNEMLİ  ! Yeni mezunsanız veya iş tecrübeniz yok denecek kadar az ise hazırladığınız özgeçmiş 1 sayfayı geçmemelidir. 1 sayfadan fazla olan özgeçmişlerin daha tecrübeli profesyonellere ait olması daha uygundur.

Boş kağıda yazdığınız bilgilerinizi sırasını çok karışık olmayacak şekilde belirleyerek , tabiî ki ad soyad bilgileriniz başta olmak üzere J yazmaya başlayın. Deneyimlerinizi yazarken önceki işlerinizde veya stajınızda neler yaptığınızı yazın. Sırf özgeçmiş kalabalık gözüksün diye gerekli olmayan bilgileri eklemeyin mesela ilkokul bilgilerinizi yazmanıza pek gerek yok. Boş kağıda yazdığınız bilgiler yazma sıranız için önerim ;

Ad-Soyad
İkamet adresi
E-mail adresiniz, varsa web siteniz.
Size ulaşılabilecek 2 adet telefon numarası(ev ve cep tel.)
Eğitim bilgileriniz
Deneyimleriniz(kronolojik)
Stajlarınız(kronolojik)
Varsa yaptığınız projeler
Aldığınız sertifika ve katıldığınız seminerler
Bildiğiniz yabancı dilleri
Bildiğiniz bilgisayar ve paket programlarını
Kişisel Bilgiler başlığı altında ( doğum tarihi ve yeri, varsa ehliyet bilgileri, uyruk, medeni durum ve erkekler için askerlik durumu)
Ve en son referanslar.( eğer referansları daha sonra isteğe göre vermek istiyorsanız; istenildiği taktirde eklenecektir gibi bir yazı yazabilirsiniz.)

Özgeçmiş hazırlarken kilit nokta, özgeçmişinizi okuyacak işvereni sıkmamaktır.
Çünkü ; İşveren, hemen hergün onlarca hatta yüzlerce iş başvurusu ile karşı karşıya kalır.


Özellikle iş ilanı verildiği zaman gelen özgeçmişleri detayları ile okuyup işe uygun nitelikleriniz olup olmadığını görmek için fazla bir zamanları yoktur.
Gelen özgeçmişlere göz atılır ve daha önceden belirlenmiş önemli noktalara bakılır.
Örneğin yaş, konu ile alakalı toplam tecrübe, önceki deneyimlerinde neler yaptığı, aranılan pozisyona uygunluğu, özgeçmişin çok dolu ama nitelik açısından boş olması gibi.

Net ve hedefine uygun bir özgeçmiş size fayda sağlar.

(DİKKAT! Bilgilerini gönderen birkaç kişiye özgeçmiş hazırlayacağım, bilgilerinizi mailtoect@gmail.com  adresine gönderebilirsiniz.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder